Witam !
Jest tu ktoś kto zdawał w ubiegłych latach lub ma zamiar przystąpić do egzaminu na uprawnienia w kat III ??? Ja mam zamiar składać wniosek w drugiej połowie tego roku i rozwiązuje sobie pytania pobrane ze strony Ministerstwa Środowiska i jest takie jedno pytanie, które niby jest łatwe, ale budzi moje wątpliwości może ktoś doradzi?
Pytanie brzmi
Koncesji na wydobywanie granitu, jeżeli wydobycie w roku kalendarzowym wyniesie 15 000 m^3, udziela:
a). Min. wł. ds. środ.;
b). Marszałek Województwa;
c). Starosta
Z góry odrzucam odpowiedź A. Zastanawia mnie odpowiedź b i c. czy obydwie czy któraś z nich. Faktem jest, że Starosta udziela koncesji na wydobycie do 20 000 m^3 na rok tu jest 15 000 m^3 i można byłoby zaznaczyć, że Starosta ALE Starosta udziela też koncesji przy wydobyciu bez użycia środków strzałowych i tu jest problem bo granit wydobywa się różnymi metodami strzałową, klinową itd (no chyba, że jestem w błędzie jesli tak, to niech mnie ktoś uświadomi ). Jak strzałową to by się dało Marszałka, ale tego nie wiemy. Jest podana tylko wielkość wydobycia, nie ma nawet podanej powierzchni złoża, czy jest poniżej czy powyżej 2,0 ha.
Będę wdzięczna za jakąś odpowiedź, może ktoś bardziej to ogarnie i będzie miał 100% pewność